Glettelés, előkészítés titka. Hogyan kell falat csiszolni és glettelni?

Amennyiben úgy döntünk, hogy otthonunkat teljes egészében felújítjuk, akkor nem árt ha tájékozódunk néhány dologról. Ez akkor is igaz, ha szakembereket bízunk meg, de akkor is hogyha mi magunk szeretnénk csinálni.

Ha azt szeretnénk, hogy mindegyik szoba a lehető legszebb legyen, akkor még a szobafestés előtt a falakat elő kell készíteni vagy más néven glettelni.

Ugyan elég időigényes, és nem a legegyszerűbb feladat, nem kell megijedni tőle. De nem árt tájékozódni sem mert ha tisztában vagyunk egy-két információval máris könnyebben fog menni.

Miért kell glettelni?

A glettelésre, azért van szükség, hogy eltüntessük, a hibákat, repedéseket, egyenetlenségeket festés előtt a falról, és tükör sima végeredményt kapjunk. A glettelés azt jelenti, hogy egy vízzel kevert gipsz szerű anyag kerül a falfelületekre a festés előtt, mely kiegyenlíti a fal hibáit.

Fal gletteléshez mire van szükségünk?

Legelőször  meg kell határoznunk a javításra váró falak méretére. Hogy tudjuk mennyi glett anyagot kell vásárolnunk a gletteléshez. Ha a teljes falat szeretnénk glettelni akkor pontos mennyiségeket kell vásárolnunk, ha azonban csak kisebb javításokhoz kell, akkor elegendő lehet az 5 kg-os kiszerelés is. Nem árt felkészülnünk, hogy a glettelés nagy porral jár, ezért a padló felületeket esetleg bennmaradt bútorokat takarjuk le fóliával mindenképpen. A glett falra történő felviteléhez szük egy glettvasra, spaklira, és csiszoló papírra lesz szükségünk. A spakli segítségével adagoljuk a glettanyagot, a csiszoló papír segítségével pedig simára csiszoljunk a megszáradt glettelés után a fal felületet. A kikeveréshez csupán egy vödörre és vízre van szükségünk, és már kezdhetjük is a munkát.

Hogyan kell glettelni?

Először is le kell takarni mindent a helyiségben, padlót, bútorokat, mindent, hogy védjük őket a lecsöpögő anyagtól és a portól. Még a glettelés megkezdése előtt a repedéseket csiszoljuk át, majd portalanítsuk a falat. A glett anyagok csomagolásán megtalálható a pontos leírás, hogy mit és milyen arányban kell használnunk a kikeveréshez.  A lényeg, hogy a vízben keverjük a gipszet, és ne fordítva, illetve, hogy csomómentesre dolgozzuk el. Célszerű csak a szükséges mennyiséget kikeverni, mert a glett a levegőn hamar megköt. Ha megvagyunk a keveréssel jöhet a tényleges glettelés. A spakli segítségével vegyünk ki glettanyagot és helyezzük a glettvasra, majd a glettvasat alulról felfelé haladva húzzuk végig a falon addig amíg a glettanyag el nem fogy róla.  A száradási idő változó 2-3 órától, akár egy napig is eltarthat, ez függ attól is mennyit és milyen vastagon kell glettelni a falat.  De függ a páratartalomtól, és a hőmérséklettől is, ezért  érdemes kb. egy napot várni, hogy teljesen száraz legyen. 

Glettelt fal csiszolása kézzel

Ha száraz a felület jöhet a csiszolás. Ehhez javasolt minél finomabb csiszolópapírt használni. Ha teljesen simára csiszoltuk a falat, távolítsuk el a port róla, és jöhet a mélyalapozás. erre azért van szükség, hogy a festék jobban megtapadjon,  és egyenletesebben száradjon, ne legyen foltos a fal.

Gyakran ismételt kérdések

Mi a glettelés?

Segítségével eltüntethetőek a hibák, és repedések a falról, a megfelelően glettelt fal, festés után tükörsima felületű lesz.

Mire van szükségem a fal gletteléséhez?

Takarófólia, glettanyag, víz, vödör, glettvas, spakli

Festékre lehet glettelni?

Nem a glettelés a festés előkészítése, mindig ezzel kell kezdeni, majd jöhet a mélyalapozás, és végül a festés.

Keressen minket

A fenti leírást azért készítettük, hogy egy kis betekintést nyújtsunk ebbe a szakmába és az ügyfeleknek legyen egy kis rálátása, hogy nagyjából hogyan zajlik ez a folyamat.
Ha Ön is most gondolkodik, hogy szüksége lenne erre a szolgáltatásra, akkor ne keressen tovább. Hívjon minket és egy ingyenes állapotfelmérés során átbeszéljük a lehetőségeket.