Mázolás, lazúrozás, kerítésfestés

Egy teljeskörű lakásfelújítás során a fűtéscsövek, nyílászárók, radiátorok, kerítések festése sem maradhat el. Ez nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem az állagmegóvás miatt is. Hiszen rendszeres karbantartással tovább növelhető az élettartamuk.
Fentiek miatt túlzás nélkül állíthatjuk, hogy egy lakásfelújítás a festéssel és mázolással lesz teljes.

Fontos, hogy pl. a régi nyílászárókat nem minden esetben kell azonnal cserélni, állapottól függően az ilyen ajtókat és ablakokat gondos munkával fel lehet újítani.

Első lehetséges, hogy azt gondoljuk, hogy ezek felújítása egyszerű feladat, de közel sem az. Nagyon sok mindent kell figyelembe venni, és megfelelő szakértelemmel végezni, ezért az ilyen jellegű mázolási munkákat is érdemes szakemberre bízni minden esetben.

Hogyan lesz a régi nyílászáróból szinte új?

A fából készült nyílászárókon, az időjárási körülmények miatt hamar nyomot hagy az idő vasfoga, ezért ezeket érdemes évről-évre minden nyáron karbantartani. A rendszeres festés meggátolja a korhadást, így az ablak, vagy ajtó még sokáig megfelelő védelmet nyújt nekünk, legyen szó akár a nyári melegről, téli hidegről, szélről.

Milyen lépéseket kell elvégeznünk a nyílászárók festése során?

  • Első lépés, hogy készítsük elő a festésre szánt ablakokat és ajtókat. akasszuk le őket, szereljük le a kilincseket róluk.
  • Ezt követi a felület csiszolása. Ez sajnos nagy porral jár, ezért a padlóburkolatot érdemes védő fóliával ellátni. A csiszolásra azért van szükség, mert segít a régi festék réteg eltávolításában. Ezt általában csiszolópapírral, vagy csiszológéppel végezzük. A gép nagy előnye, hogy hatékonyabb és nem fárad el annyira kezünk, mint a csiszoló papírral történő csiszolás esetén. A papír nagy hátránya továbbá, hogy a lecsiszolt festék portól hamarabb el fog tömődni.
  • Ha a teljes régi festékréteg eltávolítása megtörtént, jöhet a felület pormentesítése. Alaposan portalanítsuk le és távolítsuk el az esetleges csiszolás során lepattogott festék darabokat annak érdekében, hogy szép sima felületet kapjunk.
  • A hibákat fatapasszal javíthatjuk ki, majd annak érdekében, hogy sima felületet kapjunk, száradás után ismét a csiszolás következik.
  • Portalanítsuk a felületet, majd kezdjünk hozzá az alapozáshoz.
  • A munkaterületet is ki kell választanunk ahol festeni fogunk. Ehhez szükséges két munkapadot használni Ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb por legyen a helyiségben ahol festünk, és ha festés közben egy hajszál vagy esetleg rovar rászállna a festett felületre legyen kéznél egy csipesz, hogy könnyedén el tudjuk távolítani róla.
  • Ha ezekkel megvagyunk jöhet az alapozás. Alapozásnál érdemes vizes bázisú alapozót használni, enek előnye, hogy hamarabb szárad, mint az oldószeres társa, és a szaga sem annyira kellemetlen. Az alapozót mázolás előtt általában két rétegben szoktuk felvinni a felületre.
  • Ha a második alapozó réteg is megszáradt akkor jöhet a mázolás. Általában ehhez vizes bázisú zománcfestéket célszerű használni, mert tartósabb és kevésbé sárgul meg idővel, mint az oldószeres festék. Több gyorsan száradó zománcfesték van napjainkban forgalomban. ezek azért praktikusak, mert néhány óra elteltével fel is tudjuk vinni a következő festék réteget a felületre. A festést mindig a széleknél kell kezdeni, kívülről befelé haladni, és viszonylag gyorsan , mert az anyag hamar merevedik.
  • Végül egy fontos tanács: a nyílászárók visszaszerelése, csak a teljes száradást követően történhet meg.
Mázolás, lazúrozás, kerítésfestés

Fűtéscsövek és radiátorok mázolása

A mázolás nem csak a nyílászárók esetében fontos, hanem éppen ennyire lényeges a fűtéscsövek és radiátorok esetében is.

A lépések itt is nagyban hasonlítanak a nyílászáró felújításához. Annyi fontos eltéréssel, hogy ezekre a felületekre mindig érdemes erre kifejlesztett radiátor zománcot használnunk, illetve mivel fűtéscsövek esetén vannak nehezen elérhető felületek,egy ún. radiátor ecsetet, nagyban megkönnyítette a munkánkat. A radiátor zománc attól speciális, hogy jobban ellenáll a hőmérsékletnek, kevésbé sárgul.

Kerítések, korlátok felújítása

Mivel ezek az elemek kültéren vannak, és egész évben ki vannak téve az időjárásnak, ezért hamar romlik az állapotuk. A rajtuk lévő festékréteg hamarabb megrepedhet és lepattoghat.

Az előkészületek itt is fontosak úgy mint a korábbiakban. Itt amire még figyelni kell az, hogy a kerítés anyagának megfelelő festéket használjunk.

Az acél és vas felületeket korróziógátló alapozással kell ellátni. A fém felületekre oldószeres és vízes bázísú termékeket egyaránt rendelkezésre állnak, de jelenleg még az oldószeres termékek a népszerűbbek. Ezeknél a felületeknél a festés három rétegből áll, alapozó réteg, közbenső réteg és díszitő réteg.

A fa felületeket napjainkban páccal, vagy lazúrral szokták kezelni. Ezek szép fényt és színt adnak a fának, és meggátolják, hogy a víz miatt hamarabb korhadjanak. Viszont az alapozásról itt sem szabad megfeledkezni.

Ezen múlik ugyanis, hogy a festék mennyire tapad meg a fán. Az alapozó eltömíti a fa pólusait, így az első réteg festéket nem nyeli el teljesen a fa. Emellett nagyon fontos feladata, hogy véd a gomba és a penész ellen. Lazúrból létezik ún. vékony, és vastag lazúr.

A vékonylazúr ahogy a nevében is szerepel, vékony réteget képez a fa felületén, így látható marad a fa erezete is. A vékony réteg miatt azonban 2 évente ismételni kell a festést.

A vastaglazúr lakk hatású réteget képez a fa felületén. Vastagabb , így a fa erezete kevésbé marad látható, viszont az eredmény tartósabb lesz.

Bármilyen festésről is legyen szó fontos, hogy minőségi anyagokat, és eszközöket használjuk, és kérjük szakember segítségét!

Mázolás, lazúrozás, kerítésfestés referenciáink