Tapétázás menete és lépései. Érdemes házilag csinálni?

A tapétázás régóta igen népszerű megoldás a lakás falainak díszítésére. Célja hasonló a szobafestéshez, vagyis a lényege, hogy esztétikus és tiszta falak díszítsék otthonunkat.

Függőleges falfelületre, és mennyezetre egyaránt használhatjuk őket. Mára igen elterjedt az a megoldás is, hogy nem a teljes falat vonják be tapétával hanem csak egy-egy részét vagy egy csíkot egyfajta díszítő elemként.

A tapétázás nem bonyolult folyamat. Sokan döntenek úgy, hogy maguk megcsinálják, de a festéshez hasonlóan ez is egy szakma, és ha már megvásároljuk a tapétát, akkor bízzuk szakemberre a felhelyezését, hogy valóban szép végeredményt kapjunk.

Annál inkább is hiszen a tapétázást ugyanúgy megelőzi a falak megfelelő előkészítése, mint szobafestést.

Milyen tapéták vannak ma forgalomban?

Papír tapéta

Legnépszerűbbek a papír tapéták, melyekből számtalan variáció megtalálható a boltok polcain, így mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt.

Készítenek már belőle letörölhető, vagy mosható változatot is. Ezek a tapéták rendkívül praktikusan közlekedőkre, folyosókra, vagy esetleg gyerek szobákba, ahol könnyebben koszolódhatnak a falfelületek a használatból adódóan.

Gyapjúrost alapú (vlies) tapéta

Abban különbözik a papír tapétától, hogy felhelyezéskor itt nem a tapéta csíkokat kenjünk be ragasztóval hanem a falra kenjünk a ragasztót. Ez a tapéta típus ugyanis mérettartó pontosan illeszthető, és mindenféle felületre használható. (beton, gipszkarton, fa, fém, festett vagy glettelt fal)

Vynil tapéta (PVC tapéta)

Az előzőhöz hasonlóan szintén ez is egy speciális tapéta. Használata magas a páratartalmú helyiségekben ajánlott, mint például ilyen például konyha, fürdőszoba.

Selyemtapéta

Ezek a fajta tapéták soha nem mennek ki a divatból. Stílusosak, hagulatosak, és tapintásuk miatt elegáns hatást is keltenek. Igen közkedveltek napjainkban is.

Ha sikerült tapétát választanunk akkor jön a következő kérdés, mégis hogyan álljunk neki?

Tapétázás menete és lépései

1. lépés: Felmérés

Ahhoz, hogy tudjuk mennyi tapétát kell vásárolnunk, fel kell mérnünk hány négyzetméter a felület, amelyet tapétázni szeretnénk. Számolnunk kell azzal is hogyha a tapéta mintás, akkor több tekercset kell vásárolnunk, hogy tapétázás során az illesztések megfelelőek legyenek. Ilyenkor ugyanis az illesztések miatt több lesz az ún. leeső darab.

Fontos!

Ne csak a falfelületeket mérjük le, hanem a fal síkját megtörő ablakokat, ajtókat, kémény részeket,párkányokat. Ezeknek ugyanis nemcsak a mérete, de az elhelyezkedése is számít majd.

Tapétázás menete és lépései - szobafestesbp.hu

2. lépés: Tervezés

Alaposan gondoljuk át, milyen színt, milyen formát szeretnénk, és azt is az adott helyiséget mire használjuk. Vízes helyiségekbe célszerű az említett vynil tapéta alkalmazása. De gyerekszobába, előszobába folyosóra érdemes erősebb, könnyen tisztítható tapétát választanunk.

Szempont az is, hogy szeretnénk -e a tapétával növelni az adott teret. Ilyen esetekben érdemes figyelembe venni, hogy a függőleges mintázat optikailag növeli a belmagasságot, a vízszintes mintázattól pedig nagyobbnak érezhetjük a teret. Az apróbb minták tágasabb hatást adnak, a nagyobb minták pedig szűkítik a teret.

3. lépés: Helyiség előkészítése

A bútorokat ha tudjuk érdemes kipakolni, és kivinni a helyiségből, a nagyobb bútorokat pedig fordítsuk a szoba közepére és takarjuk le.

A padlót szintén takarjuk le takarófóliával, hiszen ha glettelni vagy alapozni is kell az igen nagy kosszal jár.

A szegélyléceket, a villanykapcsolókat, csillárokat, karnisokat, szereljük le, hogy alá tudjunk tapétázni. Sokkal egyszerűbb ez a megoldás mintha fenn hagynánk és a tapétát próbálnák meg körbevágni ezek mentén.

4. lépés: Felület ellenőrzése, falak előkészítése

Annak érdekében, hogy pontosan tudjuk milyen alapozókra, ragasztóra lesz szükségünk, ahhoz pontosan meg kell ismerkednünk a falfelület állapotával, anyagával.

Szerencsés helyzetben vagyunk ha egy már tapétázott falunk van. Ha itt nem sérül a korábbi tapéta az nagyban megkönnyíti a dolgunkat. Azonban néha előfordulhatnak rejtett hibák melyek ránézésre nem megítélhetőek, ezért a korábbi tapéta réteget is minden esetben el kell távolítani.

A festett falat is érdemes végig kopogtatni, az esetleges felpúposodott részeket leszedni, és glettelni.

Amennyiben nem vagyunk biztosak az egyéb ragasztók, és adalékanyagok kiválasztásában mindenképpen kérjük profi szobafestő szakember segítségét.

A falak előkészítése mindig függ attól, hogy előzőleg a fal mivel volt bevonva. Ha festett, vagy gipszkartonnal fedett akkor csiszolni, glettelni és alapozni kell a felületet.

Nyers fa felületre például nem lehet tapétázni, ezt célszerű előtte bevonni egy gipszkarton réteggel. Előzőleg tapétázott falfelület esetén a régi tapéta lehúzása javasolt.

Nagyon problémás falfelületeknél előfordul, hogy akár alapvakolatig vissza kell csiszolni a falat.  Vagyis számos tényező befolyásolja az előkészítést ezért alaposan is kell ezt is elvégezni, mert az adja a tapétázás alapját, és ha ez nem megfelelő, a tapétázás sem lesz esztétikus, sem időtálló.

5. lépés: Tapéta vágása és méretre szabása

A tapétacsíkok szabása mindig derékszögben, csíkonként kb. 10 cm ráhagyással történik. A szabásnál figyelembe kell venni a tapéta csomagolásán található utasításokat. A csomagolás minden esetben tartalmazza a legfontosabb információkat például a minta eltolásról, illesztésről. Vannak olyan típusok, ahol a tapétacsíkokat 5-8 cm eltolással tudjuk szabni egymásra fektetve de sajnos van olyan is, ahol csak egyesével fogjuk tudni vágni az íveket, a minták miatt.

6. lépés: Tapéta felragasztása

Ez nagy odafigyelést igényel. Papír tapeta esetében a levágott tapeta csíkok hátulját megkenjük ragasztóval, és hagyjuk, hogy a tapéta megszívja magát,majd kb 10 perc múlva a falra illesztjuk a csíkokat. Egyéb,nem papír tapeta esetében(pl:viles,vinyl) a falat kenjük ragasztoval, érdemes egyszerre csak egy lap szélességet, majd egyből a falra helyezzük az előre levágott tapetacsíkot.

Egyébként a A tapeta útmutatójában mindig fel van tüntetve, hogy a falat vagy a tapétát kell e megtenni ragasztóval.

Tapétázást érdemes otthon csinálni?

A fentiekben megsimerkedtünk a tapétázás fontosabb lépéseivel, ezek alapján már látjuk, hogy mekkora odafigyelést, precizitást és szakértelmet igényel.

Amennyiben úgy gondoljuk, mi magunk is nekiállhatunk, de ha tökéletes végeredményt szeretnénk bízzuk szakemberre. Nekik elég tapasztalatuk van a felület megfelelő előkészítésében és a tapétázást is gyorsan és precízen végzik el helyettünk.

Tapétázás árak és költségek

A tapétázás költsége függ:

  • A megvásárolt tapéta árától.
  • Attól, hogy mekkora felületet szeretnénk tapétázni.
  • Milyen előkészítés igényel a fal felület.
  • Illetve attól mi magunk végezzük -e el, vagy szakembert bizunk meg vele.

 

Ha szakemberre van szüksége keressen bizalommal. Tapétázás esetén is pontos korrekt ajánlatot készítek, helyszíni felmérés után. A tapétázást is kedvező áron rejtett költségek nélkül vállalom.

Gyakran ismételt kérdések

Festett falra lehet tapétázni?

Lehet, de előtte a falfelületet megfelelően kezelni, glettelni, csiszolni és alapozni kell.

Hogyan kell kiszámolni a tekercsek hosszát?

Le kell mérni a falak szélességét, és hosszát, beleszámítva az ablakokat, ajtókat párkányokat stb.

Mire van szükségünk a tapétázáshoz?

Alap szerszémokra, mint vízmérték, sniccer, olló, egyszerű festőhenger, szivacsok, kefe

Mire figyeljünk ha házilag csináljuk?

A falfelület megfelelő előkészítése a legfontosabb alapszabály, és a pontos számítás, hogy mekkora négyzetmétert kell tapétázni. Illetve az hogy a tapéta szabását mindig a csomagolásán leírtaknak megfelelően végezzük.

Milyen gyakran kell tapétázni?

Ez nagyban függ attól mennyire vigyázunk a tapétázott felületre, ha védjük a sérüléstől, és a kosztól, akkor hosszú ideig szépítetheti otthonunkat. További gondot okozhat ha nem megfelelően ragasztjuk fel, és elválik a faltól, esetleg elszakad. ilyen esetekben hamarabb sor kerülhet a cserére. De ha vigyázunk rá évekig szép marad.

Tapétázással kapcsolatban vegye fel velem a kapcsolatot! Minden kérdésben készséggel állok ügyfeleim rendelkezésésre.