Repedések a falon. Hogy tudjuk eltüntetni a lyukakat?

Az idő múlásával előbb-utóbb minden falon keletkeznek apró szépséghibák, repedések a falon. Szögek, vagy csavarok miatti lyukak, melyek igen csak ronda látványt nyújtanak. Ezeket festés előtt célszerű ezeket eltüntetni. Az alábbiakban mutatjuk hogyan.

Vizsgáljuk meg a falon lévő lyuk vagy repedés veszélyét

Első körben vizsgáljuk meg, hogy a hiba tényleg csak esztétikai -e, vagy esetleg nagyobb szerkezeti hibára utal. Ehhez elegendő ha óvatosan megkopogtatjuk. Ha üreges, akkor nem érdemes csak a hibát javítani, mert valószínűleg nagyobb területen le kell verni a vakolatot. 

Ehhez érdemes szakembert hívni.

Repedés a falon? Így javítsuk házilag

A legtöbb ilyen hiba ártalmatlan, ezért simán javítható házilag. Kell hozzá, egy tompa véső, vagy spakli. Kopogtassuk, meg a repedés melletti vakolatot, és ahol laza, onnan távolítsuk el a gyenge részeket. Soha ne csak magát a hibát javítsuk, mert az esztétikailag nem lesz szép. 

Ha minden laza törmeléktől megszabadultunk, akkor óvatosan csiszoljuk meg a fal réteget, hogy egyforma legyen mindenhol, majd vigyük fel glettanyagot, egy spakli segítségével.

Hogyan előzhetjük meg a lyukak, repedések kialakulását a falon?

Az alapozási munkák minősége létfontosságú a falak stabilitása szempontjából. A megfelelő mélységű és minőségű alapozás segít megelőzni a süllyedést és mozgást, így csökkenthető a repedések kialakulásának esélye. 

Repedés a falon. Mit tehetünk?

Mindig alaposan fontoljuk meg mielőtt egy képet, vagy polcot szeretnék felfúrni a falra, hogy pontosan hol lesz a helye. Jelöljük fel megfelelően. Ezzel elkerülhető, hogy felesleges lyukak keletkezzenek a falon, amelyeket aztán később javítani kell.

Nem elhanyagolható szempont továbbá az sem, hogy  a megfelelő minőségű vakolóanyagok használata szintén segít megelőzni a repedéseket otthonunkban.

Miért reped meg a vakolat a falon?

Ha az épület alapja nem megfelelően készült el, vagy az alapok süllyednek, az a falak mozgását okozhatja, ami a vakolat megrepedéséhez vezethet.

A hőmérséklet változása  miatt keletkezhet sérülés a falon (pl. nappal és éjszaka közötti hőmérséklet-különbség) miatt a falak tágulhatnak és össze húzódhatnak, ami repedéseket okozhat.

A túlzott nedvesség vagy a víz beszivárgása a falakba meggyengítette a vakolatot és ez repedésekhez vezethet. Ez különösen gyakori olyan helyeken, ahol nincs megfelelő vízszigetelés. De fizikai behatás, mint például ütés vagy fúrás, szintén okozhat repedéseket a vakolatban.

Hogyan tömjük be a fal lyukat?

Ha csak apró lyukról van szó a falon, akkor az akril tömítő lehet a legjobb megoldás. Először porszívózzuk ki a lyukat, majd akril kinyomó pisztollyal nyomjuk tele a lyukat. A kidagadó részeket pedig egy késsel vagy ujjunkkal húzzuk le.

Kapható tubusos vagy kis kiszerelésű diszperziós mélyedéstapasz is az üzletekben. Bármelyiket választjuk számoljunk azzal, hogy másnap a beszívódás miatt elképzelhető, hogy meg kell ismételnünk a folyamatot. 

Ezzel azonban még nincs vége, mert a betömött lyukat utána le is kell festeni, mert idővel besárgulhatnak a tömítőanyagok.

Megcsinálhatjuk magunk is, de a legjobb megoldás szakembert hívni. Ő ugyanis tökéletesen el tudja tüntetni az összes repedést, és lyukat a falról, ráadásul nemcsak a hibát javítja, hanem az egész helyiséget kifesti nekünk, és a végeredmény kifogástalan lesz.